Wij wensen alle Goldens en hun baasjes, fijne feestdagen en een voorspoedig 2015

foto 1 (7)

——————————————————————————————————————————————————————

oudjaar1 images (1)

jaarwisseling.

Het einde van het jaar is in zicht, en het nieuwe jaar zal uitbundig worden gevierd Vrienden en familie wensen elkaar om middernacht een goed en gezond nieuwjaar toe. Het feest is niet compleet met veel en vooral luid vuurwerk wat dan om middernacht massaal afgestoken zal worden. Toch is dit niet voor iedereen een groot feest. Menig hondeneigenaar ziet op tegen de jaarwisseling en voor menig hond begint de ellende al ruim voor het oud en nieuw feest.

De ene hond vertrekt geen spier bij al die knallen , maar helaas zijn er ook veel honden die bij het zachtste knalletje al  wegkruipen. Voor deze honden  vergaat de wereld echt!

Ik hoop in het onderstaande stukje wat tips te kunnen geven om ook voor jou en je hond de jaarwisseling een feest te laten zijn. Voor jonge honden welke nog geen vuurwerk hebben meegemaakt is het belangrijk om hem goed te begeleiden en voor te bereiden op al die knallen. Maar ook voor de honden die bang zijn hoop ik met deze tips het wat aangenamer te kunnen maken.

De pup.

U zal er met uw pup vast niet aan ontkomen. Vroeg of laat zal er een knal te horen zijn waar de pup van schrikt. Toch is het belangrijk om zelf zo min mogelijk te schrikken en er op te reageren. Natuurlijk besef ik dat dat lastig is, vooral als je in het nieuws hoort dat de knallen van tegenwoordig  drie keer zo zwaar zijn als een handgranaat! toch moet je het  proberen.  Kijk zo onopvallend mogelijk om te zien hoe uw pup reageert, schrikt hij en zoekt hij steun, geef dit dan ook! Steunen is heel iets anders als troosten. Nee, jij bent op dat moment zijn enige vertrouwde persoon, zijn steunpilaar, dus laat hem ook zien dat jij het niet eng vindt, en dat jij ook niet weggaat en dus vlucht van de situatie. Blijf dus even op de plek, hurk eventjes bij je pup en spreek hem bemoedigend toe totdat hij weer contact met je maakt.

Als de ergste schrik voorbij is zal hij nog wat verbaast staan kijken zo van “wat was dat? ” Doe op dat moment iets leuks, een spelletje, geen beloningsbrokjes, maar even lekker raar doen, hem even helemaal blij maken. Knallen moet leuk worden, en de normaalste zaak van de wereld. Geef pas een beloningsbrokje als de pup weer helemaal ontspannen is en aandacht voor je heeft.

Als u een knal verwacht, gaat u van de voren al met hem spelen en hem afleiden met een speeltje, ook voor dit, doe lekker raar, lekker gek doen samen! Blijf doorgaan op deze manier tot dat de knal geweest is, blijf hem uitdagen en doe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Met als bij alle enge dingen waar een pup aan moet wennen in zijn socialisatie periode, en dus moet leren normaal te vinden, is het het beste dit langzaam op te bouwen. Het meest ideale is te beginnen met zachte knalletjes en dit langzaam op te voeren. Helaas werkt dit in de praktijk niet even anders, en is die eerste knal nu juist die extra harde daar in dat steegje….. wees dus altijd alert en weet hoe te handelen.

De volwassen hond.

Een volwassen hond die bang is voor harde is vaak rond de jaarwisseling een ramp. Ze willen niet meer eten, niet meer mee uit, en kruipen het liefst onder het bed. Door alle stress kan de weerstand van de hond dan ook naar beneden gaan waardoor een virusje zo vat op de hond heeft.

Deze honden moet allereerst gaan ontspannen.  Er zijn verschillende medicijnen die u rond de jaarwisseling kunt geven. Zo kunt u van de dierenarts medicijnen krijgen op recept. De hond zal gegarandeerd rustig worden, het is alleen de vraag wat gaat er nog in dat koppie om. Een aantal van deze medicijnen werkt spierverslappend, de hond lijkt rustig en ontspannen maar in zijn kop is hij nog helemaal bij. In deze situatie zijn de honden vaak nog gevoeliger voor licht en geluid, de hond wil wel vluchten maar hij kan niet dit niet meer door de spierverslappers, en de hel is compleet voor de hond! In deze situatie zal de hond zeker niet minder angstig worden voor vuurwerk, maar vaak het tegenover gestelde. Vraag dus goed na bij de dierenarts hoe het middel werkt. Er zijn ook middelen welke deze effecten niet hebben en de hond ook mentaal afwezig maakt.

Er zijn ook veel natuurlijke middelen welke uw hond kunnen helpen. Natuurkruiden en homeopatische middelen. Houd er bij deze wel rekenschap mee dat deze middelen moeten inwerken voordat ze hun werk kunnen doen. Met een aantal is het aan te raden al begin december te starten. Deze middelen zullen uw hond niet versuffen of verdoven maar de ergste angst en stress wegnemen. Hieronder een aantal voorbeelden, de meeste zijn via verschillende webwinkels of bij uw dierenarts verkrijgbaar. Helaas zal een hond die echt panisch is voor vuurwerk hier minimaal baat bij hemmen, maar al is het maar een klein beetje dan is het de moeite al waard lijkt mij.


Rustcompositum extra van de Groene os
Een voedingssupplement dat je in poedervorm over het voer kunt geven aan de hond vanaf begin december. Dit natuursupplement bevat mineralen en kruiden die zeer geschikt zijn om onrust, nervositeit, stress, spanning en angsten tegen te gaan. De angstgevoelens nemen af en door de rustgevende werking is de hond beter aanspreekbaar en staat meer open voor training,

Puur nervositeit
Dit zijn homeopatische druppels die u kunt geven aan de hond vanaf half december. de mix van verschillende homeopatische middelen maakt het tot een compleet middel tegen nervositeit, onrust en schrikachtig gedrag.

Bach Rescue spray
Een spray die u bij elke moment van schrik kan geven. de spray is een combinatie van verschillende rustgevende Bach Flower remedies die allen ontspannend en rustgevend werken.

D.A.P (dog appeasing pheromone)
Is voor honden geruststellend en kalmerend. Geeft rust en geen stress door feromonen. Feromonen zijn natuurlijke lichaamsgeuren, nestgeuren. Zogende teven scheiden deze stof uit 3 tot 5 dagen nadat de jongen zijn geboren. Het feromoon zorgt voor gerustelling en stabilisering van de gemoedstoestand, ook bij de volwassen hond. Ze zijn leverbaar als verdamper in het stopcontact, een spray of halsband.

Thundershirt
Dit is een redelijk nieuw product op de markt, namelijk een stevig zittend shirt voor een hond die ongeveer hetzelfde werkt als een kindje dat je inbakert met een laken. Neem eens een kijkje www.thundershirt.com 
Op de site staan het shirt en andere producten die een gedeelte van de spanning weg kan nemen.

Vuurwerk trainings cd
DezeTinley gedragstherapie CD bevat zeer realistische geluidsopnamen van onweer en vuurwerk. Als je de cd op de juiste manier af speelt kan het een belangrijke stap zijn in het proces om de hond van zijn angst af te helpen, of te verminderen. In het bijgeloten boekje staat beschreven hoe je de cd kunt gebruiken. Let wel honden met vuurwerk angst hebben te maken met verschillende componenten, zoals geluid, licht en geur. Deze laatste 2 zijn niet met deze cd te trainen.

Verder wil ik nog wat extra do’s en don’t geven die uw hond kunnen helpen rond de jaarwisseling;

 • Sluit de gordijnen zodat de flitsen niet zomaar de kamer in kunnen schijnen, zet de radio iets harder,zodat het de geluiden van buiten verdoezeld, maar let wel op dat ze geen vuurwerk geluid uitzenden rond twaalf uur.
 • Is de hond gewend aan een bench, bied hem daar een veilig plekje aan. Leg er een kleed overheen, zodat het een holletje lijkt. Zet de bench op een rustig plekje in het huis, maar waar hij jullie nog wel kan zien.
 • Als de hond gek is op speeltjes, koop een leuk speeltje en laat deze van te voren een paar keer zien, speel er zelf uitbundig mee maar geef het  nog niet aan de hond. Leg het elke keer weer weg.  op deze manier zal uw hond nog nieuwsgieriger worden en nog grager het speeltje willen hebben. Pasom  twaalf uur  geeft u het speeltje aan de hond. Dit zelfde werkt ook met een lekker vers bot van de slager.
 • Let op de voergewoontes, zorg bij een (grote) hond dat hij niet met een volle maag gaat lopen stressen, met braken en zelfs maagtosie tot gevolg. Voer de hond van oud naar nieuw uiterlijk om 17.00
 • Laat uw hond op rustige momenten uit in aanloop naar oud en nieuw, woont je in een omgeving waar ze veel knallen dan kan je met de auto naar een rustiger gebied rijden. Vooral in de vroege ochtend en rond etenstijd zal er even een rustig moment zijn.
 • Houd de hond aan de lijn!! Ook in de aanloop dagen voor de jaarwisseling. Ook honden welke gewend zijn aan harde geluiden en niets van vuurwerk aantrekken kunnen toch schrikken en vluchten. Ook kan het gebeuren dat honden juist willen spelen en achter het vuurwerk aan gaan. Zorg er ook voor dat de hond goed geregistreerd staat als deze gehipt is ook kan het handig zijn een adreskokertje aan zijn halsband of tuigje te doen.
 • T-Touch ontspanningsmassage voor de hond kan in de aanloop naar de jaarwisseling honden helpen te ontspannen.
 • Geef een hersenwerk pretpakket tijdens de jaarwisseling. Vul een doos met vele hap snap puzzeltjes, meer over het hersenwerk kun je vinden op www.hersenwerkvoorhonden.nl
 • Gaat dit alles niets uitmaken, dan kan je oud en nieuw vieren bij vrienden/kennissen die afgelegen wonen of de hond onder te brengen in een pension.
 • Nog beter is om lekker samen een “hutje op de hei”te huren om de herrie te ontlopen. Er zijn vuurwerkvrije vakantie parken speciaal opengesteld tijdens oud en nieuw waar je samen met de hond welkom bent.
 • Ga niet naar speciale vuurwerktrainingen welke in groepsverband trainen, dit kan meer kwaad doen dan goed!
Dan wens ik iedereen langs deze weg een rustige ontspannen jaarwisseling toe!

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.